Wednesday 10 November 2010

Lupercalia

Prvo Faunovo svetiliste sagradio je Euandar na severozapadnom podnozju Palatina. Ovde je, pokraj pecine Luperkal, svake godine na dan 15. februara svekovan jedan od najstarijih rimskih praznika - Luperkalije (Lupercalia). To je praznik pastira, koji se proslavljao da bi se stoka zastitila od vukova i da bi se mnozila stada. Svecanost je otpocinjala kod Luperkala, prinosenjem na zrtvu jarca, koze i psa, i to u prisutvu Jupiterovog svestenika (flamen Dialis). Posle ovoga, zrtveniku su prilazila dva mladica iz uglednih rimskih porodica da bi svestenici dotakli njihova cela krvavim zrtvenim nozevima. Posto bi im otrli krv vunom umocenom u mleko, mladici su morali da se dva puta glasno nasmeju. Drugi deo svecanosti sastojao se u utrkivanju nagih mladica (Luperci), zaogrnitih kozjom kozom, oko Palatina. Oni su kaisevima od koze zrtvovanih zivotinja udarali sve prolaznike, prvenstveno zene. Praznik je zavrsavan gozbom. 
Prvi deo ove praznicne ceremonije obavljan je radi pokajanja i ociscenja od greha, dok je drugi deo svetkovine povezan s ritualima koji pospesuju plodnost. 

iz Recnika grcke i rimske mitologije Dragoslava Srejovica i Aleksandrine Cermanovic Kuzmanovic


Praznik Luperkalija ime je dobio od reci lupa, sto znaci vucica, tacnije od pecine Luperkal u kojoj se vucica starala o blizancima Romulu i Remu, pre nego sto je na njih naisao pastir Faustul. Ovaj dobri pastir odveo ih je svojoj kuci gde su se on i njegova zena potom brinuli o braci. U anticko vreme jedna od turistickih atrakcija Rima bila je i Faustulova koliba koja se nalazila na jugozapadnoj strani Palatina. Na zalost, ovaj dobri pastir izgubio je zivot pokusavajuci da izmiri zavadjenu bracu, te je potom sahranjen na samom forumu.  Sto se tice pecine Luperkal - ona se takodje nalazila na Palatinu; pre tri godine pojedini italijanski arheolozi objavili su da su ovu pecinu nasli i to ispod Avgustove kuce. Ovo je znacajno stoga sto je Avgust, dok je jos bio samo Oktavijan, ozbiljno razmisljao da promeni svoje ime u Romul; ovo nije ucinjeno stoga sto se po jednom predanju njegov zivot zavrsio poprilicno nasilnom smrcu. Medjutim, ima dosta i onih koji ovakvu identifikaciju te podzemne prostorije opovrgavaju : s obzirom da je njen svod prekriven skoljkama smatraju da je bi to pre bio nekakav groto, odnosno - nimfeum.  

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...