Tuesday 5 April 2011

Gaj Plinije pozdravlja dragog Septicija Klara


1. Je li, ti obecavas da ces doci na rucak, a ne dolazis ! Jos uvek vazi odluka : do poslednje pare ces mi isplatiti troskove, a oni nisu bas tako mali ! 2. Za svakog gosta bila je pripremljena po glavica salate, po tri puza, po dva jajeta, jelo od pira sa medovinom i rashladjeno snegom (jer i to ces platiti, stavise, narocito to, posto je nestalo odmah sa stola), masline, krastavci, luk i hiljadu drugih gurmanluka. Slusao bi i komicara, umetnika recitatora ili sviraca, ili sve odjednom, posto znas da sam vrlo siroke ruke. 3. A tebi su bogzna kod koga bile milije ostrige, svinjske materice, morski jezevi, i igracice iz Gadesa.

Bices kaznjen, a kako necu jos da ti kazem. Nisi postupio lepo : malo si se poigrao sa mnom, ali ne samo sa mnom, nego i sam sa sobom. Kako bismo se samo salili, smejali, i koliko bismo naucili ! 4. Kod mnogih mozes rucati bogatije, ali nigde veselije, jednostavnije slobodnije. Uostalom, pokusaj, i ako posle toga ne budes odbijao sve druge pozive, ne moras prihvatiti ni moje. Ostaj mi zdravo !

* Septicije Klar bio je visoki drzavni funkcioner, komandant pretorijanaca - sve dok ga Hadrijan sa ovog mesta nije smenio zbog nedolicnog ponasanja prema carici Sabini - i Plinijev blizak prijatelj.

2 comments:

  1. Dali je ovo detalj sa freske, obožavam rimske freske iz Pompeje i uopšte tog perioda :-)

    ReplyDelete
  2. Jeste, mada ne znam sa koje jer nije pisalo :) Rimske freske su predivne, narocito te iz Pompeje koje ti pominjes, a koje pripadaju tzv. IV stilu rimskog slikarstva koji, prakticno, preuzima ponesto od sva tri prethodna; pored tih meni se veoma svidjaju i elegantne freske iz Avgustovog perioda.

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...